Baskı sektöründen konu ve konum açısısından uzak olan kimseler tarafından ilk yapılan hata ekran üzerinde görünen renkleri referans almaları ve basılan işlerin ekranda göründüğü şekilde üretileceği beklentisinde olmalarıdır. Bu hataları en aza indirmek ve tecrübelerimizi sizlere aktarmak için oluşturduğumuz bu makalenin sizlere bir nebze fayda getreceğini düşünmekteyiz.
Sorumuzun kökeni renk olduğu için öncelikle baskıda kullanılan renkler ile ekran üzerinde kullanılan enk tipleri ve oluşumu arasındaki farkları incelemek daha doğru olacaktır.
Ekranda kullanılan renkler RGB yani Red, Green, Blue olmak üzere 3 renk çeşidinden oluşmaktadır. Bu renklerin birleşimi ve ekran teknolojisinin sağladığı ışık yoğunluğu ile diğer renkler oluşmaktadır. Dolayısı ile RGB yani ekran renklerinin oluşması için 3 farklı renk ve ışığın kuvveti kullanılmaktadır. Işık ve renklerin karışımından meydana gelen bu renkler daha parlak ve göz alıcıdır.
Baskıda kullanılan renkler ise CMYK yani Cyan, Magenta, Yellow ve Key olmak üzere 4 farklı rengin karışımı ile oluşmaktadır. Tasarıma uygun değerler ile karıştırılan renkler özel boya kullanılmadığı taktirde genelde beklenilenden daha mat görünmektedir. Ayrıca baskı yapılan materyalin cinsi de renklerin canlılığına etki etmektedir. Örneğin kullanılan kağıt cinsi 1. hamur ya da mat kuşe ise mat görünürken, parlak kuşe kağıtlarda daha az mat olarak görünmektedir.
Baskı üretimi sonrası mat selefon kaplama ya da parlak selefon kaplama tiplerinden birini seçerek baskılarınızı özelleştirebilirsiniz.