Tasarımınız Baskıya Uygun mu ?

Renk Kuralı;

Tasarım renklerle başlar. Peki seçtiğiniz renk hangi amaca uygun? Bu sorunun cevabı kısaca dijital ortamlar için RGB renkler kullanılırken ; kağıt, metal, plastik ve türevleri materyaller için CMYK renkler ve materyale özgü belirlenen Pantone renkler kullanılır. Peki bu durum kural mıdır sorusunun cevabı kesinlikle kuraldır ve bu kurala her tasarımda dikkat edilmesi gerekmektedir.

Renkler ile ilgili kurallara dikkat edilmez ise neler mi olur?

Örneğin kağıt üzerine baskısını planladığınız ve RGB renk profilinde çalıştığınız dosyayı müşterinize onaya sunmak için dijital baskı makinelerinde üretime alıp müşterinize sunduğunuzu farz edelim. Sonrasında bu dosyayı matbaa makinelerinde üretime gönderilmek üzere tedarikçinize ya da çözüm ortağınız mail attınız. İlgili matbaa insiyatif alarak ya da almayarak ilgili dosyayı olduğu gibi CMYK formatına dönüştürüp baskı kalıbı alır ve üretim bandına alır. Renkler RGB renklerden CMYK renklere çevrildiği için ekranda gördüğünüz renklerin çoğu baskı esnasında ortaya çıkan renklerle uyuşmaz ve müşterinize sunduğunuz numune ile alakası olmayan bir üretim ortaya çıkar. Bu senaryoda zaman, para ve en kötüsü müşterinizi kaybetme olasılığı ile karşılaşma durumunuz çok yüksektir. Renklerin kurallarını ve gücünü hafife almamanızı öneririz.

Taşma Alanı Kuralı;

Tasarımın kendisine ek olarak eklenen ve çoğu zaman 3 mm olarak belirlenen bu alan baskıdan sonra kesim işaretinin belirlediği alanın dışında kalan ve kesim işleminden sonra tasarımdan ayrılan alandır. Bu alan tasarımın sayfa sonuna kadar devam ettiği durumlarda kullanılır. Böylece kesim işleminden sonra sayfanın tasarım ile bütünleştiği sınır alanlara yakın yerlerde beyaz alan ya da zemin renginin kalmasını engeller. Bu sayede tasarım ve sayfa bütünlüğü bozulmamış olur.

Güvenli Alan Kuralı;

Baskı işleminden sonra yapılan kesim işlemi ile birlikte tasarımda yer alan önemli unsuların kesim alanına çok yakın olmamasını belirleyen alan olarak kullanılır. Genel olarak bu alan sayfa kesim çizgisinden 5 mm içeride olacak şekilde belirlenir ve kesim işleminden sonra milimetrik kesim kaymalarından kaynaklı simetri hatasını örter ve metin, logo, simge gibi unsurların kesim alanına yakın olması gibi durumlarda yanlışlık ile kesilmesini engeller.

Çözünürlük Kuralı;

Dijital ortamlar için 72 dpi çözünürlük değer kullanılırken, matbaa ve dijital baskı aşamasında kullanılacak ortamlar için 300 dpi değerleri kullanılmaktadır. Bu durumun istisna olduğu tek durum dış mekan ve iç mekan baskı çözümlerinde 2 metre ve üstü ölçülerde bu değer 150 dpi olarak da belirlenebilmektedir. 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir